LeSS: Scrum Metodika Didelėse Organizacijose

Praėjusią savaitę pristatėme SAFe metodą, skirtą Agile metodikų pritaikymui didelėse organizacijose, tačiau svarbu paminėti, jog tokių metodų yra ne vienas. Tarp geriau žinomų taip pat sutinkame SoS, DAD ir LeSS, tad šią savaitę būtent apie paskutinįjį. LeSS, priešingai nei SAFe, gali būti naudojamas ne su bet kuria, o tik su Scrum metodika. Tad puikiai tiks ją mėgstančioms ar norinčioms praktikuoti įmonėms.

Kaip tai veikia? Pažiūrėkim!

Kalbėdami apie LeSS, negalime nepaminėti jo kūrėjų – Craig Larman ir Bas Vodde. Kitaip, nei daugelio kitų metodų kūrėjai, taikydami Scrum panaudojimui didelėse komandose jie susitelkė į esminių metodo vertybių ir ritualų išsaugojimą. Tokiu būdu jie siekė užtikrinti, jog Scrum panaudojimas mažame ir dideliame žmonių rate ne tik kuo mažiau skirtųsi, bet ir būtų taip pat naudingas. Taigi LeSS metodas nėra Scrum perdirbinys, bet greičiau natūrali metodo evoliucija iš mažos pradedančios komandos į didelę ir sėkmingą įmonę.

less

Panašumai

Šis tikslas pasiektas gana paprastu metodu –užtikrinant kad LeSS išlaikytų daugelį tradicinių Scrum elementų. Kaip ir mažoje komandoje, visa kompanija naudojasi vienu darbų sąrašu (Backlog). Vietoj skirstymo pagal komandas, dėmesys fokusuojamas į galutinį bendrą tikslą – produktą. Pabaigto darbo apibrėžimas (Definition of Done) visoms komandoms taip pat yra vienodas, siekiant suartinti jų atliekamus darbus. Galiausiai, kiekvieno Sprinto pabaigoje yra sukuriamas vienas veikiantis galutinio produkto pagerinimas, kurį prižiūri ir kontroliuoja vienas Produkto Savininkas (Product owner). Tokiu būdu didelėje organizacinėje struktūroje yra išlaikomas vienos komandos ir vieno tikslo jausmas būdingas mažoms įmonėms.

Skirtumai

Žinoma,  toks vienos komandos principas nėra naudojamas visur, nes tiesiog nebūtų efektyvus. Sprinto planavimas (Sprint Planning), Sprinto peržiūra (Sprint Review) ir aptarimai (Retrospektive) yra organizuojami kiek kitaip. Jie taip pat rengiami visoms komandos tuo pačiu metu, tačiau ne visi komandos nariai dalyvauja visuose susirinkimuose.

Kiekvieno Sprinto planavimas yra padalinamas į dvi dalis – pirmojoje dalyvauja po du kiekvienos komandos atstovus ir produkto savininkas, o antroji dalis yra vykdoma atskirai kiekvienoje komandoje. Tokiu būdu komanda gali ne tik susiplanuoti savo darbų progresą, bet ir yra informuota apie bendrą planą bei tikslą. Tai pat yra rengiami ir dabų sąrašo išgryninimo (Backlog Refinement) susirinkimai, kur pirmoji dalis yra skirta užduočių skaidymui, lengvai analizei ir įvertinimui, o antroji dalis yra sutelkta į jų pasidalinimą komandos lygmenyje.

Kasdieniai susirinkimai (Daily Scrum) LeSS metodikoje kiekvienai komandai yra rengiami atskirai, tačiau visuomet yra atviri kitų komandų nariams, kurie netgi gali būti paskirti prižiūrėti kitos komandos susirinkimo kokybę. Visų komandų atstovų susirinkimai (Scrum of Scrums) dažniausiai rengiami porą kartų per savaitę. Jais siekiama trumpai apžvelgti kiekvienos komandos progresą ir užtikrinti, jog visos komandos juda teisinga linkme.

Sprinto peržiūroje (Sprint Review) taip pat dalyvauja po du kiekvienos komandos atstovus, produkto savininkas, bei klientai. Taip sumažinant dalyvių skaičių iki reikalingo informacijai pristatyti. O Sprinto aptarime dalyvauja Scrum vadovai (Scrum Masters) ir po vieną kiekvienos komandos atstovą, sukuriant efektyvią diskusijų apie galimybes ir tolesnį progresą erdvę.

LeSS yra puikus pavyzdys, kaip Scrum metodika gali būti pritaikyta didelėms organizacijoms. Vietoj to, jog metodika ir įrankiai būtų pergalvoti iš naujo, originalūs metodai yra pritaikomi didelėms komandoms. Tai leidžia išlaikyti ne tik metodo dvasią, bet ir komandos vienybę siekiant bendro tikslo.

Tagged , ,
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos