Agile Metodikos Didelėse Organizacijose

Augant Agile metodikų populiarumui, nenuostabu, jog jomis pradeda domėtis ir didelių įmonių atstovai. Jie taip pat nori būti lankstesni, geriau prisitaikyti prie kintančios rinkos ir pasinaudoti kitais Agile teikiamais privalumais. Tačiau dauguma susiduria su problemomis, mat metodikos yra pritaikytos kelių žmonių komandai, o ne dešimčių, šimtų ar tūkstančių darbuotojų organizacijoms. Tokiais atvejais tradiciniai Agile metodai nebėra tinkami, o vietoj jų naudojami kiti, specialiai pritaikyti. Vienas plačiau žinomų tarp jų – SAFe.

SAFe nėra naujas metodas, jis jau keletą metų sėkmingai naudojamas siekiant Agile metodiką pritaikyti didelių organizacijų veiklai. Šifruojamas kaip Scaled Agile Framework arba Praplėstas Agile Metodas, jis pristato naują požiūrį į darbuotojų santykių organizavimą ir taip pritaiko metodiką dideliam žmonių ratui. Vietoj darbuotojų sankirtų vertinimo per vadovavimo lygius, šis metodas padalina įmonę į keturias skirtinguose lygiuose veikiančias komandas – Darbų, Projekto, Vertės ir Portfelio.

Toks pokytis reikalauja nemenkų pertvarkų įmonės struktūroje – visi darbuotojai yra skirstomi į keturis komandų lygius ir dar į atskiras komandas kiekviename lygyje. Tad SAFe vertėtų rinktis tik žinant, jog įmonė pokyčius įveda ilgam, kad tai nėra tik vieno projekto ar trumpalaikė užgaida. Jei dar tik svarstote pradėti naudoti Agile metodiką, verčiau rinktis Scrum ar Kanban metodų pritaikymą kelių mažesnių komandų lygiu. Kita vertus, jei jau esate susipažinę su Agile ir norite praktikuoti visos įmonės mastu, SAFe bus puikus pasirinkimas.

SAFe veikia keturių didelių komandų principu.

Darbų Lygmuo

Pirmasis arba smulkiausias lygmuo sutinkamas šioje metodikoje yra darbų lygmuo. Čia komandomis yra atliekami smulkiausi darbai, leidžiantys įmonei judėti į priekį. Dauguma komandų dirba naudodamos Scrum ar Kanban metodikas pagal savo darbų specifiką ir kiekvienos iteracijos pabaigoje pateikia papildomą vertę galutiniam produktui.

Darbai – Smulkios konkrečios užduotys

Lygmens tikslas – Iteracijos pabaigoje pateikti papildomą vertę.

Komanda – Produkto Savininkas (Product Owner), Scrum Vadovas (Scrum Master) ir Komandos nariai

 

Projekto Lygmuo

Antrasis SAFe metodikoje sutinkamas Projekto arba Produkto lygmuo. Šio lygmens komandos taip pat dirba iteracijų principų, kurių pabaigoje siekia pateikti vertės prieaugį, tačiau jų užduočių specifika skiriasi nuo Darbų Lygmens komandų. Vietoj to, jog dirbtų ties užduotimis, šios komandos dirba ties Darbų lygmes komandų organizavimu siekiant užtikrinti vertės prieaugį produkto ar projekto lygmeniu. Koordinavimui yra naudojamas Agile Išleidimo Traukinys (Agile Release Train), kuris padeda užtikrinti, jog visos koordinuojamos komandos papildomą vertę sukurs vienu metu. Viena Projekto Lygmens iteracija yra lygi penkioms Darbų Lygmens iteracijoms.

Darbai – Darbų Lygmens komandų darbo organizavimas

Lygmens tikslas – Iteracijos pabaigoje pateikti papildomą projekto ar produkto funkcionalumą.

Komanda – Išleidimo Traukinio Inžinierius (Release Train Engineer) atsakingas už iteracijos koordinavimą, Produkto Vadovas (Product Manager) prižiūri ir prioretizuoja darbų sąrašą, Sistemos Architektas – Inžinierius (System Architect – Engineer) atsakingas už techninių sprendimų kryptį.

 

Vertės Lygmuo

Trečiasis – Vertės Lygmuo, atsakingas už Projekto Lygmens komandų koordinavimą ir užtikrinimą, jog visi projekto ar produkto patobulinimai atitinka vertės galutiniam tikslui reikalavimus. Tam pasiekti, šio lygmens komandos koordinuoja kelis ar visus įmonėje kuriamus Agile Išleidimo Traukinius ir koreguoja Projekto Lygmens komandų kryptį, jei to reikia.

Darbai – Projekto Lygmens komandų darbo organizavimas ir vertės kūrimo užtikrinimas

Lygmens tikslas – Iteracijos pabaigoje pateikti papildomą vertės prieaugį įmonei

Komanda – Vertės Srauto Inžinierius (Value Strem Engineer), Sprendimų Vadovas ir Sprendimų Architektas/Inžinierius (Solution Management and Solution Architect/Engineer) prižiūri vykstančius procesus ir užtikrina vertės prieaugį po kiekvienos iteracijos.

 

Portfelio Lygmuo

Paskutinis bei stambiausias – Portfelio Lygmuo. Geriausiu šio lygmens komandos apibūdinimu galėtu būti Įmonės vadovybė, tik SAFe metodikoje ji yra traktuojama, kaip komanda, ne vadovų rinkinys. Šios komandos tikslas – įmonės tikslų ir strategijos nustatymas, bei jų komunikavimas Vertės Lygmens komandoms. Ši komanda nustato bendrą įmonės veiklos kryptį, strategiją ir skiriamus tam įgyvendinti kaštus.

Darbai – Įmonės strategijos kūrimas ir komunikavimas Vertės Lygmeniui

Lygmens tikslas – Iteracijos pabaigoje pateikti aiškius įmonės strategijos tikslus ir tam skiriamus kaštus

Komanda – Programos Portfelio Vadovas (Program Portfolio Manager), Epų savininkas (Epic Owners), Įmonės Architektas (Enterprise Architect) prižiūri vykstančius procesus ir užtikrina vertės prieaugį po kiekvienos iteracijos.

 

SAFe 4.0 Pateikia kitokį, didelėms organizacijoms tinkamą, Agile suvokimą. Komandos pasiskirsto darbus pagal savo kompetencijų lygmenis, vietoj to, jog kiekviena komanda būtų atsakinga už Epo – Vertės – Funkcionalumo – Vartotojo istorijos grandinę. Įmonės vadovai patampa Protfelio Lygmens komanda ir yra atsakingi už Epus, vidutinio lygmens vadovai perima vertės kūrima ir tampa Vertės Lygmens komanda, žemiausiojo lygio vadovai sudaro Projekto Lygmens komandą ir yra atsakingi už funkcionalumus, o įmonės darbuotojai sudaro Darbų Lygmens komandas ir kuria vartotojų istorijų lygmenį.

Šio metodo pritaikymas reikalauja nemažai atsidavimo, bet kartu suteikia aiškų Agile pritaikymo būdą didelėse organizacijos. Daugiau apie SAFe galite sužinoti čia.

Tagged ,
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos