Atraskite Agile metodikų skirtumus

agile_development_logo2Lietuvoje sparčiai augant agile metodikų populiarumui, vis daugiau komandų renkasi scrum, kanban ar scrumban pritaikymus savo našumui pagerinti. Tačiau didėjant vartotojų skaičiui, neišvengiamai didėja ir nesusipratimų, siekiant išsirinkti kiekvienai komandai tinkamiausią metodiką. Svarbu suprasti, jog renkantis geriausią darbo principą, reikia žinoti ne tik jų apibrėžimus, tačiau ir suprasti pagrindinius skirtumus. Būtent šie skirtumai padės atskleisti darbo principus ir komandai teikiamus privalumus.

Darbo metodikų skirtumus patogiausia vertinti pasitelkus konkrečius aptariamus kriterijus. Pirmiausia tai – iteracijos, darbų skirstymas ir darbų apimtis. Šios trys sritys tai vieni pirmųjų dalykų, su kuriais susidursite pradėję diegti naują metodiką komandoje ir nors scrum, kanban ir scrumban metodikos yra panašios, šiuo atveju jos turi ne vieną skirtumą.

Visos agile metodikos remiasi iteratyviu darbo atlikimo principu –darbai atliekami etapais, vienas po kito. Tačiau iteracijų suvokimas ir išpildymas tarp šių metodikų skiriasi.

  • Scrum metodikoje iteracijos apibrėžtos aiškiausiai – tai iš anksto nustatyti laiko tarpai, per kuriuos atliekamos suplanuotos konkrečios užduotys. Paprastai iteracijos, dar vadinamos sprintais, trunka nuo 1 iki 4 savaičių. Sprintų trukmė komandos nustatoma projekto pradžioje ir išlieka nepakitusi visą projekto vykdymo laikotarpį.
  • Tuo tarpu, Kanban metodikoje, nustatytos trukmės iteracijų nėra. Šiuo atveju, komandos dirba nuolatiniu principu ir nerengia pastovių atsiskaitymų užsakovams. Vietoj to, darbų planavimas yra vykdomas tuomet, kai komanda atlieka visus anksčiau suplanuotus darbus, o padarytų darbų aptarimas vykdomas išleidus tarpinę produkto versiją.
  • Scrumban metodika yra prieš tai minėtų metodikų mišinys, kuriame kartu naudojamas ir nuolatinis darbas, bei planavimas ir trumpos iteracijos siekiant atsiskaitysi už darbo progresą.

Dar viena sritis, kurioje išryškėja agile metodikų skirtumai, tai darbų skirstymas. Tradiciškai jis gali būti vykdomas dvejais būdais – stūmimo principu, kai užduotis darbuotojams priskiria vadovas, ir traukimo principu, kai užduotis darbuotojai prisiima patys. Nors visose agile metodikose naudojamas traukimo principas, priklausomai nuo to, kurią metodiką pasirinksite, skirsis planavimo etapas, kuriame darbuotojai atliks savo pasirinkimą.

  • Scrum metodikoje komanda užduotis sau paskiria iš anksto prieš pradedant kiekvieną naują iteraciją/sprintą. Kitaip sakant, užduotys yra priskiriamos visai sprinto trukmei į priekį ir nėra atnaujinamos iki sekančio sprinto pradžios. Tokiu būdu komanda aiškiai žino savo ateities planus, tačiau negali greitai reaguoti į staiga atsiradusias svarbias užduotis.
  • Kanban ir Scrumban atveju, komandos nariai nuolatos renkasi, kurias užduotis atliks sekančias, vienu metu prisiimdami tik 1-2 užduotis ir neimdami daugiau užduočių, kol pirmosios nebus pabaigtos. Taigi šiuo atveju, atsiradus naujai svarbiai užduočiai, jos atlikimo nereikės laukti iki sekančio sprinto pradžios, ją bet kuris komandos narys galės atlikti pabaigęs prieš tai darytus darbus.

Trečioji sritis, puikiai atskleidžianti metodikų skirtumus pirminėse fazėse, tai darbo apimties nustatymas.  Ši apimtis nusako, kaip apribojamas komandos narių vienu metu atliekamas darbas.

  • Scrum metodikoje šiai apimčiai riboti yra naudojami atskiri sprintai. Metodika aiškiai nusako, jog negalima suplanuoti daugiau užduočių, negu yra įmanoma pabaigti vieno sprinto metu. Tokiu būdu ribojamas ne tik komados atliekamų užduočių kiekis, bet taip pat ir jų dydis. Jei užduotis yra per didelė, jog būtų pabaigta vieno sprinto metu, ji yra skaldoma į mažesnes, telpančias į sprinto rėmus.
  • Kanban ir Scrumban metodikose, darbo apimtis ribojama užduočių kiekiu. Nusakoma ne trukmė, per kurią užduotys turi būti atliktos, o tikslus skaičius, kiek užduočių komanda gali vykdyti vienu metu. Jei komanda pasiekia maksimalų vykdomų užduočių skaičių, naujų užduočių pradėti nebegalima. Tokiu būdu kontroliuojamas komandos darbo procesas ir neleidžiama komandai turėti daug pradėtų ir nepabaigtų užduočių vienu metu.
Tagged , ,
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos