Nuotolinės komandos valdymo ypatumai

remote-workingPastaruoju metu pasaulyje ir Lietuvoje vis daugėja komandų ir komandos narių dirbančių nuotoliniu būdu. Tai neriboja darbuotojų fizine prasme, padeda įmonėms gauti geriausią rezultatą ir dažnai sutaupyti resursų, samdant darbuotojus už mažesnį atlygį.

Tačiau dirbant su nuotolinėmis komandomis, kyla ir naujų kliūčių jų valdyme – sunkiau išlaikyti darbuotojus motyvuotus, skleisti informaciją ir skatinti bendradarbiavimą. Todėl itin svarbu suprasti, kuo pasižymi tokios komandos ir kaip geriausia jas suvaldyti.

  • Susipažinkite

Komandos nariai, pažįstantys vienas kitą kartu dirba daug geriau ir efektyviau. Tad formuojant bet kokią komandą, stengiamasi tai daryti iš jau anksčiau kartu dirbusių žmonių. Tačiau nuotolinių komandų atveju, projekto vadovas tokios galimybės dažniausiai tiesiog neturi – jo komandos nariai ne tik nepažįstamieji, bet ir iš skirtingų pasaulio kraštų. Tokiu atveju patariama nepagailėti įmonės laiko ir resursų ir supažindinti komandos narius vieną su kitu, surenkant juos į vieną vietą. Tokio susitikimo kaina gali atrodyti baisiai, tačiau vienas su kitu susipažinę komandos nariai kartu dirbs efektyviau, bei jaus didesnę atsakomybę vienas prieš kitą.

  • Nustatykite taisykles

Kaip ir bet kokioje kitoje komandoje, elgesio taisyklės ir normos yra labai svarbios, o šiuo atveju netgi svarbesnės. Kadangi nuotolinės komandos nariai nemato vienas kito darbo metu, jie gali jaustis atsiriboję ir mažiau atsakingi už savo veiksmus. Būtent todėl jiems reikalingos aiškiai nustatytos taisyklės ir priimtinos elgesio normos. Norint, kad komanda šių taisyklių laikytųsi kuo įmanoma uoliau, geriausia yra leisti jiems patiems ir sukurti taisykles bei pasekmes už jų pažeidimą. Tokias nuostatas jie priims kaip savas ir rečiau laužys.

  • Padėkite vienas kitam

Komunikacija tai dar vienas labai svarbus bet kurios komandos aspektas. Net ir dirbant po vienu stogu, dažnai kyla nesusipratimai, tenka kelis kartus aiškintis situaciją ir spręsti konfliktus. Dirbant nuotoliniu būdu, komunikacijos svarba tik didėja. Svarbu, jog ji būtų ne tik nuolatinė, bet ir suprantama kaip darbo įrankis. Komandos nariai turi suprasti, jog dirba bendro tikslo link, padėti vienas kitam, iškilus sunkumams ir nebijoti tokios pagalbos paprašyti. Tik taip jie išvengs skaudžių ir daug kainuojančių klaidų.

  • Dalinkitės informacija

Komandoms yra labai svarbu žinoti, koks yra projekto progresas. Kartu dirbančios komandos šia informacija gali pasidalinti paprastai – žodžiu, raštu ar per kasdienį susitikimą. Tačiau nuotolinėms komandoms tai padaryti sunkiau – dažnai jų nariai dirba ne tik skirtingose vietose, bet ir skirtingose laiko juostose, tad su derinti susitikimą ar užtikrinti nuolatinę naujausios informacijos sklaidą yra daug sunkiau. Šioms komandoms itin svarbu turėti priemonę, kur galėtų kaupti ir dalintis naujausia informacija apie projektą. Tai gali būti bendrai dalinamas internetinis dokumentas ar projektų valdymo įrankis, kuriame žymimas kiekvienos užduoties progresas. Tokiam tikslui gali būti naudojama ir scrum ar kanban lenta. Ji padeda aiškiai ir paprastai atvaizduoti komandos užduotis ir progresą. Žinoma, joks įrankis negali komandos paversti efektyvia, tačiau tinkamo įrankio pasirinkimas ir naudojimas padeda komandai išlikti produktyviai.

  • Susirinkite

Nors komandoms, kurios dirba skirtinguose pasaulio kraštuose, tai padaryti gali būti sunku, gyvi pastovūs komandos susirinkimai yra itin svarbūs. Jų dėka pagerėja bendradarbiavimas ir sustiprėja atsakomybės jausmas prieš kitus komandos narius. Norinti nustatyti tinkamiausią susirinkimų dažnį ir trukmę, reikia atsižvelgti į komandos procesą ir pačią komandą. Pavyzdžiui, jei komanda susideda vien iš specializuotų darbuotojų, susirinkimo metu, jie gali aptarti daugiau projekto detalių. Tokiu atveju susirinkimai bus ilgesni, nei įvairių komandų sudarytų iš įvairių specialistų. Kita vertus, komanda gali nuspręsti specifinius klausimus aptarti ne susirinkimo metu, tuomet kasdieninis susirinkimas truks apie  5 minutes. Na, o jei komandos nariai yra išsibarstę per kelias laiko juostas, susirinkimus gali tekti rengti net kelis kartus per diena, tam kad juose galėtų sudalyvauti visi komandos nariai. Svarbu, jog susirinkimuose praleidžiamas laikas būtų efektyviai ir naudingai išnaudojamas.

Kokius nuotolinių komandų valdymo ypatumus išskirtumėte Jūs?

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos